top of page

Mijn mooiste foto-momenten van 2023

Aan het einde van het jaar is het voor een freelance fotograaf doorgaans wat rustiger dan normaal en is het een uitgelezen moment om eens rustig door de jaararchieven heen te spitten. In retroperspectief beschouw 2023 als een bijzonder fotoproductief jaar waarin ik naast mijn focus op de vertrouwde landschappen ook steeds vaker het verhaal vanuit een andere invalshoek in beeld probeer te brengen. Zo kwam het dikwijls voor dat ik tussen de vertrouwde landschapsbeelden door een documentaire fotografiestijl probeerde toe te passen. Graag neem ik je mee op fotoreis door het afgelopen jaar!


Zonsopkomst op de Goldeck

In alle vroegte reed ik met lokale gids Anna die mij in het donker de weg naar de parkeerplaats loodste. Vanaf deze parkeerplaats was het slechts nog 45 minuutjes omhoog hiken naar de top van de Goldeck, een bekende berg bij Spittal (Karinthië). Eenmaal boven stond er een stormachtige wind die de gevoelstemperatuur flink naar beneden duwde. Het viel nog niet mee om de camera stil te houden. Toen de zon eenmaal boven de horizon rees, deden de sneeuwduinen in combinatie met het gouden zonlicht vermoeden dat je midden in een zandstorm in de Sahara was beland.

Winter in Transsylvanië

Begin Februari besloot ik door een spontane ingeving naar Roemenië af te reizen. Het doel was om in Transsylvanië de strenge winter die het land niet vreemd is, mee te maken en vast te leggen. Ik probeerde mijn beelden voornamelijk te schieten in documentaire stijl om het alledaagse leven zo goed en zo eerlijk mogelijk te vertellen. Naast de 'standaard' winterplaatjes was een ander hoogtepunt dat ik tijdens een ijskoude ochtend (-15°C) de traditionele ontleding van een vleesvarken mocht vastleggen. Natuurlijk onder het genot van een glas huisgestookte pălincă.


Sneeuwtraktatie in de Bergischen Drei

De maand Maart is in West-Europa een uitdagende periode om landschappen in beeld te brengen; Er zit nog geen blad aan de bomen en op winterse omstandigheden hoef je eigenlijk niet meer te rekenen. Voor het toeristisch bureau van de Bergischen Drei (Wuppertal, Solingen en Remscheid) kreeg ik de opdracht om tijdens deze niet zo makkelijke maand de regio zo goed mogelijk in beeld te brengen. Toen de weersvooruitzichten aangaven dat er een goede kans op verse sneeuwval bestond, twijfelde ik geen moment en stapte ik in de auto om 2 dagen optimaal te profiteren van deze sneeuwtrakatie. Het leverde enkele zeldzame foto's op.

De laatste winterse stuiptrekkingen op de Sallandse Heuvelrug

Dat ik een zwak heb voor winterse plaatjes is denk ik geen geheim meer. Op de laatste ochtend van het jaar dat koning winter zich in Nederland liet gelden, profiteerde ik optimaal van de fantastische omstandigheden in de bossen van de de Sallandse Heuvelrug.

Voorjaar in Catalonië

In opdracht van het Catalaans toerismebureau trok ik door de bergachtige binnenlanden van Catalonië en fotografeerde ik een aantal traditionele dorpjes en enkele waanzinnig mooie natuurlijke plekken.


In het land van de Lupine

In deze bijzondere tijden waarin social media heel eenvoudig een stempel kunnen drukken op de populariteit van een locatie moet je als fotograaf altijd goed nadenken over het vermelden van de whereabouts. Dat ga ik bij deze dan ook niet doen ;)

Meneer Molenaar

Normaalgesproken rijd ik door maar in deze keer trapte ik op de rem en stapte ik uit mijn auto. Op een tuinstoeltje zat een oud mannetje naast zijn huis. Ik vond het zo'n mooi gezicht dat ik hem besloot te vragen of ik een foto van hem mocht maken. 'Natuurlijk mag dat' luidde het antwoord. Of ik eventjes binnen wilde kijken? Graag! Meneer Molenaar was een weduwnaar van maar liefst 93 jaar en vertelde dat hij niet zo vaak visite kreeg en vond het leuk gezellig dat ik er was. Aan de wand hing een oude foto waarover hij trots vertelde. 'Vroeger ging ik ook vaak op reis, hier stond ik op een Zwitserse bergtop.'

Zomer in Beieren

In samenwerking met het Duits verkeersbureau bracht ik een paar dagen door in de Karwendel-regio, een prachtig gebied in het uiterste zuiden van Duitsland. Vanaf de traditioneel beheerde grasweides heb je een fantastisch uitzicht op de omliggende toppen van de Karwendel- en Wetterstein bergketens.

Overnachting op de Nockspitze

Meestal verblijf ik tijdens mijn trips in hotels. Lekker makkelijk en comfortabel. Deze keer besloot ik echter om het avontuur aan te gaan en met een eenpersoonstentje naar de top van de Nockspitze (2403 m) te hiken. Na een gebroken nacht werd ik 's ochtends getrakteerd op een waanzinnig mooi schouwspel waar de zon zich door het wolkendek heen worstelde.Zomervakantie in Bretagne

Tijdens onze zomervakantie stonden wij op een prachtige camping in Bretagne. Naast de nodige familiekiekjes maakte ik ook een aantal luchtopnames met mijn drone. Wat een schitterende omgeving voor fotografie!


Vroege Herfst in Finland

In het noorden van Finland begint in September de natuur al te verkleuren naar zijn herfsttinten. Op uitnodiging van het lokale toerismebureau nam ik deel aan een marketingcampagne om het gebied als reisbestemming te promoten.
Herfst-Hiking in Vorarlberg

Er stonden in Bundesland Vorarlberg aardig wat hoogtemeters en bergkruizen op het menu. Solo en met een berggids maakte ik verschillende wandelingen waar ik volop genoot van verbluffende uitzichten op de diverse in herfstkleuren gehulde berglandschappen.


Storm Ciaran

Vaak zag ik deze plek al voorbijkomen op mijn socialmedia feeds. Voor mij een goede reden om het juiste moment rustig af te wachten en toe te slaan als er een goede storm op komst zou zijn. Toen storm Ciaran zich aankondigde zat ik al vroeg in de auto, op pad naar de Zeeuwse kust bij Vlissingen. Het was een memorabele en vooral een zeer natte dag.Stille Nacht in de Harz

Ik heb een zwak voor ansichtkaartmotieven. En dan kerstkaarten in het bijzonder. Dit bewoog mij om na de eerste sneeuwval van deze winter een nachtelijk bezoekje aan de Harz te brengen en de traditionele vakwerkstadjes onder een vers laagje sneeuw te fotograferen

Advent in Bergen

Als kers(t) op de taart mocht ik voor Visit Bergen de kerstsfeer in deze schitterende Noorse stad aan het Fjord in beeld brengen. Wat een prachtige afsluiter!Ik wens iedereen een mooie Kerst en afsluiting van 2023 toe. Op naar een grandioos 2024 met veel nieuwe foto avonturen!

Comments


bottom of page