top of page

Coeur de Savoie; Herfst tussen de wijnvelden

Bijgewerkt op: 4 jul. 2022

Bij de Franse Alpen denk je al gauw aan woeste bergtoppen, wintersport en natuurlijk de beroemde cols die worden beklommen in de Tour de France. Er wordt weleens vergeten dat buiten deze bekende A-locaties om, er ook zeer mooie gebieden te vinden zijn die vaak geheel ten onrechte, worden overgeslagen. In opdracht van Savoie Mont Blanc Toerisme mocht ik op verkenning in deze gebieden .

Chignin

Op 20 minuutjes ten zuiden van Chambery rijd je de merkwaardige stenen torenruïnes van Chignin tegemoet. Het Chignin-gebied is gesitueerd op heuvelplateau dat is geflankeerd tussen het Bauges-massief aan de ene, en de beruchte Mont Granier aan de andere zijde. Nadat ik de afslag Chignin had genomen, kwam ik direct tot de ontdekking dat ik helemaal niet zo ver hoefde te zoeken voor de uitzichten waarop ik had gehoopt. Ondanks het feit dat de Coeur de Savoie voor Franse begrippen slechts een klein wijngebied is, deed het uitzicht anders vermoeden. 360 graden aan wijnvelden. Met een prachtig uitzicht op de hele vallei viel goed te zien dat geen enkel heuveltje onbenut was gebleven. Zo hier en daar stak een bescheiden kerktorentje boven de groene bladeren uit. Door het stevige windje vielen er gaten in het wolkendek zodat de zonnestralen de de vallei op willekeurige plekken deden oplichten. Een uitstekend begin van de week!

Chignin
Chignin
Chignin met de Mont Granier op de achtergrond
Chignin

Chateau de Miolans

Het is je misschien weleens opgevallen; tijdens mij reizen probeer ik altijd een mooi kasteel te bezoeken. En het liefst dan een kasteel dat onderdeel uitmaakt van een prachtig omringend landschap. Thuis, tijdens mijn field-research, was mijn aandacht al snel op Chateau de Miolans gevestigd. Aan de voet van het Bauges Massief en gevestigd op een rotsplateau bied de burcht die in het verleden onder andere diende als gevangenis, een spectaculair uitzicht over een groot deel van de Isère vallei. Het kasteel, dat tijdens het hoogseizoen best wel een toeristen trekpleister kan zijn, was die dag nog niet geopend. Tot mijn genoegen zag ik een tuinman die nadat ik hem in mijn beste Frans aansprak, mij de toegang tot het kasteel verleende voor een paar foto's.

Chateau de Miolans

Val Pelouse Het gebeurt eigenlijk best vaak dat je geheel toevallig tegen een onverwacht hoogtepunt aanloopt. Neem nou Val Pelouse. Deze plek kom je hoogstwaarschijnlijk niet op veel lijstjes tegen. Na een gezellige ochtend met de wijnboeren op het platteland bij Cruet, was het tijd voor iets compleet anders. Aan de andere zijde van de Isère vallei reed ik zover als ik kon de besneeuwde bergtoppen tegemoet. Na een door haarspeldbochten gedomineerde weg, met veel pittige stijgingspercentages (soms boven de 10%!) trof ik aan het einde van de route een parkeerplaats aan met een handjevol auto's. Vanaf hier kon je alleen nog maar te voet verder. Voor me zag ik de woeste besneeuwde bergtoppen. Het moeten de bergen rondom de Pic du Frêne geweest zijn. Een spectaculair uitzicht. Achter me... kilometers uitzicht over de hele Coeur de Savoie. Rechts het Bauges Massief en links het Chartreuse gebergte. Een fenomenaal perspectief. Het ommetje meer dan waard.

Verlaten schuilhut bij Val Pelouse
De wandelroute bij Val Pelouse

Uitzicht vanaf Val Pelouse
Cruet tijdens zonsopkomst

Jongieux

Nog zo'n pareltje van een wijngebied bezocht ik op een zeer mistige ochtend aan de Noordwestkant van het meer van Bourget. Het was al een avontuur opzich om in de dichte mist de weg te vinden op de kronkelige B-weggetjes. Desondanks zijn dit toch wel vaak de gedroomde weersomstandigheden die bijzondere foto's kunnen opleveren. Dus was ik meteen zeer optimistisch gestemd toen ik de eerste wijnstokken zag verschijnen. In de verte hoorde ik het welbekende geratel van een oude dieselmotor. Enkele minuten later zag ik de lichten van een kleine tractor de heuvel op draaien. Ik realiseerde me dat dit wel eens kon betekenen dat er vandaag druiven geoogst zouden worden. Er hing nog een dikke mist toen de kerkklokken van de charmante dorpskerk 8 uur luidde. Tussen de bladeren door spotte ik grote emmers die op schouders van de wijnboeren werden gedragen naar de andere kant van wijngaard. Doe je ogen dicht en denk aan Frankrijk. Het eerste clichébeeld wat in je opkomt is hoogstwaarschijnlijk dit exacte tafereel. Op en top genot.

Jongieux in dichte mist
Druivenoogst bij Jongieux
Jongieux, dorpsaanzicht
Druivenoogst bij Jongieux

In de buurt Waar moet ik beginnen? Op een uurtje rijen in willekeurige directie van de Coeur de Savoie begeef je op de meest fascinerende plekken van de Franse Alpen. Dat je mooie plekken gaat zien is een zekerheid. Dat je tussen deze wonderschone plekken een keuze moet maken is echter een duivels dilemma. Toen halverwege mijn verblijf het weer compleet omsloeg en het de hele ochtend regende, was dit het ideale moment om een autoritje te maken. Ik besloot richting de Mont Granier te rijden. Deze indrukwekkende en herkenbare bergtop duidt de grens van de regio Savoie en Chartreuse aan. Het einddoel van vandaag was de Cirque de Saint Meme; Een soort vallei dat is omcirkeld door hoge kliffen. Bezienswaardigheid zijn de 3 aaneengeschakelde watervallen die je via wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden kunt bereiken. Ondanks de regen besloot ik toch een wandeling naar de middelste waterval te maken.

Cirque de St Meme
Cirque de St Meme, de middelste en grootste waterval

Had ik al gezegd dat ik een kasteelfreak ben? Dat verklaart in ieder geval mijn uitstapje naar het tot de verbeelding sprekende Chateau de Menthon St Bernard. In het gelijknamige plaatsje, direct gelegen aan het meer van Annecy torent dit Disney-achtige sprookjeskasteel hoog boven de omringende heuvels uit. Naast dat het kasteel een fabelachtig ontwerp heeft, is de ligging misschien wel net zo bijzonder. In de verte zijn de hogere toppen van nabijgelegen bergen te zien zodat het bij de juiste weersomstandigheden lijkt alsof je naar een Game of Thrones aflevering zit te kijken.

Chateau de Menthon St Bernard

Wat voor deze reis ook hoog op mijn lijstje stond, was een mooi uitzicht op de Mont Blanc. Tussen al die andere bergen klinkt dat makkelijk dan het in werkelijkheid is. Toch dacht ik dat ik een hele goede plek, op niet al te ver rijden had gevonden. De Grand Colombier is zo'n berg die bij menig liefhebber van de Tour de France wellicht een belletje doet rinkelen. Deze extreem lastige col stond in 2012 in het routeboekje en zal in 2020 wederom worden aangedaan, dit keer als finish. Dus er kan goed gefietst worden. Maar kun je er ook goed fotograferen? Zeker! Voorbij de boomgrens schittert het water van het Lac du Bourget in het zonlicht. Eenmaal boven kijk je in Oostelijke richting recht tegen het Mont Blanc Massief aan. Met een telelens heb je een prachtig gedetailleerde foto van Europa's hoogte berg. Oh... wie er won in 2012? Thomas Voeckler!

De Mont Blanc tijdens zonsondergang, gezien vanaf de Grand Colombier

Lac de Bourget tijdens het gouden uurtje

Myans
Bergboerderij, Bauges Massief
Chapelle Saint Michel
Wijnboeren bij Cruet
Druivenoogst bij Cruet
Druivenoogst bij Cruet
Druivenoogst bij Cruet
Wijnboeren bij Cruet
Lunch tijdens de druivenoogst, Cruet
Moonrise, Apremont
Wijnboerderij bij Entremont-les-vieux
Vanuit de binnenplaats van Chateau de Pelly
Apremont
Landschap op de flanken van de Grand Colombier
Blauwe uurtje bij Les Marches
De Mont Granier gezien vanaf Entremont-les-vieux
Lac St André met uitzicht op Mont Granier

Comentários