De voorpagina van de Tubantia, in het AD, op Radio 1 en Q-Music en op TV bij Jinek. Ineens ging het snel. De mediacampagne van Visit Twente met in de hoofdrol Liesje 22, 's wereld's eerste en enige cowfluencer bleek een daverend succes. Ik had 3 dagen de tijd om op maar liefst 14 verschillende Twentse locaties de melkkoe Liesje 22 te fotograferen. Zonder enige twijfel was dit mijn meest merkwaardige foto-opdracht tot nu toe. Zo ging het eraan toe..
Dag 1: Rijssen - Enter - Nijverdal - Wierden
Een tweetal vissers moeten raar hebben opgekeken toen ze op een zonnige woensdagmiddag een koe uit de trailer van boer Ben Knoef zagen wandelen. Aan de rand van Rijssen, pal aan de Regge staat één van de mooiste windmolens die Overijssel rijk is. De Pelmolen Ter Horst is gebouwd in 1752 en is een geliefde fotolocatie. Het voorjaarszonnetje schitterde over het water van de Regge en een bescheiden briesje blies over het jonge gras van de naastgelegen weide. Alle ingrediënten voor een succesvolle eerste fotosessie leken aanwezig.
Na een halfuurtje fotograferen werd het langzamerhand tijd om naar de volgende locatie te gaan. Het was slechts 10 minuutjes rijden voordat we in het centrum van Enter arriveerden. De kans bestaat dat je het nog niet wist, maar de grootste klomp ter wereld vind je dus gewoon in Enter. Tussen de kerk en museum Buisjan staat dit maatje-meer-exemplaar die tevens uitermate geschikt is voor een selfie-momentje, mocht je daar naar op zoek zijn.
Als je van landelijke uitzichten houd, is een overnachting in de boomhut bij het Mölke in Zuna waarschijnlijk echt iets voor jou. Eigenlijk is het eerder een paalwoning dan een boomhut, maar dat mag de pret natuurlijk niet bederven. Liesje vond het allemaal wel best. Aan de overkant van de Regge zag ze in de verte haar neven en nichten grazen. "Werkvolk" bromde ze zacht.
Politiek gezien wordt de gemeente Hellendoorn als onderdeel van de regio Twente beschouwd. Vanuit historisch perspectief ligt dit echter anders en valt het eerder onder Salland. (Het ligt nu eenmaal niet tussen Regge en Dinkel). Voor de aardigheid zijn we toch even wezen buurten zodat Liesje 22 kon genieten van het indrukwekkende uitzicht op de Nijverdalse berg.
Dag 2:
Vriezenveen - Fleringen - Mander - Denekamp - Losser - Oldenzaal
De vrijwilligers van het Veenmuseum in Vriezenveen hebben het spul mooi voor mekaar. De hagelnieuwe expositieruimte staat op het punt om geopend te worden en langs de oude spoorbaan tref je nauwkeurig gereconstrueerde plaggenhutjes uit grootmoeders tijd. Aan gevoel voor nostalgie geen gebrek in Vjenne.
Één van de oudste bomen van Nederland staat in Fleringen. Hoe oud exact is niet bekend, maar er wordt beweerd dat de Kroezeboom, een eik met een omtrek van 7 meter, maar liefst 600 jaar oud is. Naast de boom staat één van de vele Mariakapellen die Noord- Oost Twente rijk is.
En door. Nog zo'n mooi gebied in Twente is het landschap rondom Mander, gelegen ten Noorden van Tubbergen. Hier vind je cirkels, grafheuvels en watermolens. We kozen voor de Molen van Frans, een voormalig papier- en later korenmolen die draait op de waterkracht van de Mosbeek. Het dal van de Mosbeek is bovendien een prachtige plek voor een wandeling. Na de wandeling kun je anschoeven bie'j de noabers van Bels veur nen pannekook.
Rijdend vanuit Mander naar Denekamp is het een uitdaging om op het verkeer te blijven letten. Het prachtige glooiende landschap doet je zowat denken aan de heuvels van Zuid-Limburg. Maar dan mooier, natuurlijk. Midden op het landgoed van Singraven staat de gelijknamige Havezate welke is omringd door een enorm grasveld. Liesje vond het geen bezwaar om hier wat langer te verblijven.
De Tankenberg ligt officieel in de gemeente Losser en is met 81,1 meter het hoogste punt van de provincie. Deze heuvel is erg geliefd bij wielrenners en wandelaars die gewend zijn aan de ijle lucht waarmee je te maken krijgt op deze hoogte.
Na al dat gereis was het tijd voor verkoeling. We hadden ons goed geïnformeerd en ontdekten op de website van het Hulsbeek dat honden geen toegang hebben tot de stranden en het zwemwater. Blijkbaar waren koeien dus geen probleem. Boer Ben was goed voorbereid en liep met zijn korte broek tot op heuphoogte het ijskoude water in. Liesje vond het zichtbaar prachtig.
Dag 3:
Hertme - Hengelo - Bentelo - Haaksbergen
Als de kaart van Twente een dartbord zou zijn, is Hertme de bullseye. Zeg je Hertme , zeg je openluchtheater. Het zou zomaar kunnen dat er dit jaar helemaal geen voorstellingen plaatsvinden, dus leek het ons een goed idee om onze cowfluencer er eventjes langs te sturen.
Een koe in een pretpark? Waarom ook niet. De Waarbeek in Hengelo is al bijna een eeuw het bekendste familie uitje in Twente. Hier kun je je nog ouderwets vermaken in de Hully Gully, de Twister of de Swingmill. Oh en niet te vergeten staat de oudste nog werkende achtbaan ter wereld gewoon in de Waarbeek. Hadden ik neet edach!
Wijn van Oale Groond. Ik heb er weinig verstan van, maar In Bentelo schijnt een prima glaasje wijn te worden gemaakt. Niet ver van het Twentekanaal keken de vrijwilligers uit het dorp die hielpen met het bijsnoeien van de wijnstokken blij verrast toen Liesje uit de trailer stapte. Het blijft toch een merkwaardig fenomeen dat mensen vaak spontaan blij worden als ze een koe zien. Mooi werk.
De laatste fotolocatie was in hartje Haaksbergen. Op het oude station waarin tegenwoordig een museum is gevestigd waan je je midden in de industriële gloriejaren uit het Twentse verleden. Dit was het eindpunt van Liesje's Twentse reis. Ze heeft het uitstekend gedaan!
Comments