top of page

Winter-wonderland Saalfelden Leogang

Bijgewerkt op: 4 jul. 2022

De meeste Nederlanders - maar ook buitenlandse toeristen in het algemeen - zullen vast wel eens van Saalfelden Leogang gehoord hebben. Deze populaire wintersportbestemming in het westen van het Salzburgerland bezit over alle ingrediënten die er nodig zijn voor een onvergetelijke ski-vakantie. Maar er is meer..... Veel meer.


Toen ik in de vroege avond de Duitse grens passeerde begon het er op te lijken: Hier was het écht winter. Via Kufstein, St. Johann in Tirol en Kitzbühel reed ik Tirol uit en het Salzburgerland binnen. De thermometer van mijn dashboard gaaf aan dat het buiten -8º Celsius was. In de bermen lag zeker een goede 20 cm sneeuw. En dit was nog maar in het dal. Dat beloofde wat voor de hoger geleden gebieden. Vrijwel meteen nadat ik de plek van bestemming, het plaatsje Leogang binnenreed, meldde mijn navigatie dat ik de volgende afslag moest nemen. IJskristallen schitterden in het licht van de met kerstverlichting gedecoreerde bomen langs de weg. Ik was gearriveerd. De warme auto werd verruild door de koude berglucht. Het maakte me bewust dat het winteravontuur nu echt was begonnen.


Deze foto kon zo in een Milka-reklame

Leogang en de Asitz


Het wekkertje ging af en de pret kon beginnen. Ontbijt sloeg ik vanochtend over want er moest gefotografeerd worden. Zeker aan het begin van zo'n reis wil ik de eerste momenten vooral productief zijn. Het genieten komt in de loop van de dagen vanzelf, hopelijk met volle geheugenkaartjes. In de schemering stond ik bij de poortjes van de Asitzbahn, een van de gondelbanen die je naar de top van de gelijknamige berg brengt. Dit is tevens meteen het belangrijkste ski-gebied van de Saalfelden Leogang. Op de top heb je fenomenaal uitzicht over het hele dal en de tegenover gelegen Leoganger Steinberge en verder naar het oosten de Steinernen Meer. Als je op zoek bent naar een bijzondere foto, ga dan vooral 's ochtends met de vroegst mogelijke gondel mee omhoog. De verkleuring van de lucht in combinatie met de vele laagjes van de bergtoppen is magisch. Het dal was bedekt met een deken van mist. Met mijn telelens zocht ik naar kadertjes waarin bomen of rotsen en mistflarden elkaar ontmoetten. Ik verwisselde snel naar een wijdere lens toen ik zag dat de toppen van de Leoganger Steinberge oranje begonnen te kleuren. Alpenglow!


's Ochtends bij het bergstation van de Asitz
Alpenglow op de Leoganger Steinberge gezien vanaf de Asitz
Mist in het dal, gezien vanaf het tussenstation van de Asitzbahn

Het bergstation van de Asitzbahn bevind zich net onder de top van Großer Asitz waarin je binnen een halfuurtje naar toe kunt wandelen over een geprepareerd wandelpad. Het laatste stukje is behoorlijk pittig omhoog, maar je kunt onderweg de benen even rust geven bij één van de Tonspur islands. Dit zijn overdekte houten loungebanken waar je kunt relaxen terwijl je luistert naar traditionele muziek van de lokale TONspur concerten. En dat terwijl je geniet van waanzinnige uitzichten. Toen de eerste zweetpareltjes van de dag zich begonnen te vormen op mijn voorhoofd bereikte ik het Gipfelkreuz van de Großer Asitz. Hier wordt je beloond met een indrukwekkend 360º panorama over de tientallen bergtoppen. De zon stond inmiddels al redelijk hoogaan de zon en het beste fotografielicht was er nu wel van af. Het was vrijdag, en dat betekende dat de laatste dalrit vanavond pas om 10:00 zou zijn. Dat betekende dat het een ideale mogelijkheid was om vanaf het Gipfelkreuz de zonsondergang vast te leggen! Genietend van de zon keerde ik rustig terug naar beneden. Bij het bergstation van de Asitz kan het overdag gezellig druk zijn. Hier vind je een aantal gezellige bergrestaurants en terrasjes. Ik zag dat de eerste zonaanbidders alweer een plekje op het terras van de Alte Schmiede hadden veroverd. De meeste zaten aan de koffie of ski-wasser, maar sommigen hadden ook al een halve liter Stiegl te pakken. Het leek me een gezellige tent om vanavond, na mijn zonsondergangsessie, aan te schuiven voor een schnitzel. Achter in de middag stapte ik voor de tweede keer die dag uit gondel bij het bergstation van de Asitz. Rustig ging ik te voet verder over de inmiddels bekende winter-wanderweg. Toen ik schuin omhoog keek was het Gipfelkreuz alweer te zien. Het duurde niet lang of ik was boven en zag dat de zon nog aardig hoog aan de lucht stond. Het was een geruststelling dat ik ruim op tijd op locatie was voor de zonsondergang van vandaag. Na een uurtje begon de lucht serieus te kleuren. Geen wolkje te bekennen, maar wel een hele intense en haast verzadigde verloop van warme kleuren domineerden nu de lucht. Kijkend naar de andere kant, richting Saalfelden, werd de lucht steeds blauwer met uitzondering dat aan de horizon een oranje-roze gloed verscheen. Ook de maan liet zich duidelijk zien. Met de witte bergtoppen erbij gerkend, was het een prachtig kleurenschouwspel. De schnitzel smaakte zoals gehoopt en met een voldaan gevoel keerde ik terug naar mijn hotelkamer.


Zonsondergang vanaf de Großer Asitz, kijkend naar het westen

De imposante rotstoppen van de Leoganger Steinberge


Het Gipfelkreuz van de Großer Asitz tijdens zonsondergang

Avondsessie op de Großer Asitz, kijkend in zuidelijke richting

Gezelligheid op vrijdagavond bij de Alte Schmiede op de Großer Asitz

De verlichte piste bij het dal van de Asitzbahn

Hotel Rupertus


Ik wil even geheel belangeloos een lansje breken voor mijn accommodatie in Leogang. Waarom zo'n commerciële wending? Simpelweg omdat ik heb genoten. Het hotel was prachtig. Qua locatie kon het eigenlijk niet beter (op 100 meter van het dalstation van de Asitz). Ze noemen zichzelf een bio-hotel. Nou ben ik normaalgesproken een beetje argwanend voor zulk soort kwaliteitsstempels, maar na een gesprek met de gastvrouw had ik het idee dat ze die kwalificatie echt verdienen. Het begint bij de keuken van het hotel. Iedere dag staat er iets anders op het menu en mag valt er niet heel veel te kiezen. Dat betekent wél dat je eet wat de pot schaft, maar ook veel minder derving. En dat je moet eten wat de pot schaft is allerminst een straf. Er wordt op hoog niveau gekookt met verse, vooral lokale ingrediënten. Ook de andere toeleveranciers van het bedrijf zijn allemaal lokaal. Mijn hotelkamer was simpel, maar heel stijlvol ingericht. Veel hout in het interieur. Het hoogtepunt van de kamer is de openhaard die ik iedere avond voor het slapen gaan heb opgestookt. Ik wil nogmaals even benadrukken dat deze aanbeveling niet gesponsord is.


Mist in het dal


Die ochtend zat het buiten potdicht. Omdat het vannacht ook weer flink gevroren had waren de boomtakken bedekt onder een laagje rijp. En het weersfenomeen rijp, daar wordt deze fotograaf altijd heel blij van. De vraag is iedere ochtend... Waar begin je met fotograferen? En in de bergen is dat vaak: zo hoog mogelijk. Dan heb je vaak het vroegst kans op mooi licht. Met de auto zijn de mogelijkheden om het hogerop te zoeken in de winter echter beperkt; sommige wegen zijn slecht of helemaal niet begaanbaar voor gewoon verkeer. De weg naar Gasthof Huggenberg was daar een uitzondering op. De weg was geheel sneeuwvrij en reikt na een aantal haarspeldbochtjes een hoogte van tot 1120 meter. Vanuit hier heb je mooi uitzicht over Saalfelden en de spectaculaire toppen van de Steinernen Meer. In grote delen van het dal moest de zon het afleggen tegen de mist. Een enkele heuvel stak boven de mistdeken uit. Er was vanaf deze hoogte veel te zien.

Toen het lichter werd, draaide ik mijn auto om en keerde ik langzaamaan terug naar het dal. Hier was de mist nog volop aanwezig. Berijpte bomen onder een bleek zonnetje dat het ene moment door de mist drong en een fractie later alweer was verdwenen. Het leverde interessante, soms minimalistische beelden op.


Uitzichtpunt "Kühbühel" dat boven de mist uittorent. Gezien vanaf de weg naar Gasthof Huggenberg

's Ochtends op de Biberg bij Saalfelden

mist en sneeuw, een magische combinatie

Uitzichtpunt "Kühbühel" in een dikke laag mist
Een bleek zonnetje vecht zich tevergeefs een weg door de mist
Het leverde vandaag mooie en verrassende taferelen op
Het was stuivertje wisselen tussen donker en licht
Solo spar, vlak voor zonsondergang
's Ochtends op de Biberg bij Saalfelden
Nog eens de paardjes en de stal
De kerktoren van Saalfelden en de toppen van de Steinernen Meer
Mysterieus aanzicht op berijpte bomen in de mist
Rijp op de bomen in Saalfelden
Donker versus licht

Ritzensee


Pal achter Saalfelden ligt de Ritzensee. Een liefelijk meertje waar er het hele jaar door flink gerecreëerd wordt door zowel de toeristen als de locals. Zomers wordt er gezwommen en gevist, 's winters gelanglauft en geschaatst. De lichtmasten waren al aan het branden toen ik om een uurtje of 5 kwam aanrijden. Op de grotere schaatsring werden door veelal jonge gezinnen rondjes gereden. Niet op hoge Noren, zoals je dat in Nederland zou zien, maar op kunst- en ijshockeyschaatsen. De nostalgische vergelijking met de steeds zeldzamer wordende Nederlandse winter uit koudere tijden was snel gemaakt. Op een ander deel van het bevroren meer werd met een puck op een goaltje gevuurd; een 6-tal jochies van een jaar of 12 waren druk aan het ijshockeyen. Het gaf een mooi inkijkje in het dagelijkse leven van de doorsnee Saalfelder op een mistige winteravond in Januari.IJshockey op de Ritzensee

IJshockey op de Ritzensee (2)

De Rizensee onder de mistwolken. Saalfelden zie je aan de rechterzijde.

Vogelperspectief op de Ritzensee


De 3 dagen in Saalfelden Leogang waren als in een roes voorbij gevlogen. Ik had niet verwacht om in zo'n korte tijd, zoveel mooie dingen te kunnen zien. De Asitz is een grandioos mooi skigebied waar je naast mooie uitzichten ook veel gezelligheid vind. De dalen liggen vol met zijweggetjes waar je zomaar ineens op verrassende ontdekkingen zoals bergriviertjes, bospercelen en traditionele boerenerven stuit. De plaats Saalfelden is precies groot genoeg om doorheen te struinen en precies klein genoeg om er niet te verdwalen. Het gebied rondom de Ritzensee heeft mij misschien wel het meest verrast. Op steenworpafstand van de drukkere ski- en winkelgebied kun je hier in alle rust een heerlijke winterwandeling maken in een prachtige, natuurlijke setting. Het was tijd om door te rijden naar mijn volgende winterbestemming in het Salzburgerland, Gastein. Daarover lees je alles in mijn vorige blog.Houten schuur, gezien tijdens een wandeling in Saalfelden.

Hemels winterlicht tijdens een wandeling

Saalfelden vanaf uitzichtpunt "Kühbühel"

Ouderwets wintervermaak. Op de achtergrond zie je de kerktoren van Saalfelden.

Het berijpte en besneeuwde landschap van Saalfelden Leogang

Sneeuwkatten. Zomaar onderweg.

Zonsondergang, gezien vanaf uitzichtpunt Kühbühel

Zonsondergang, gezien vanaf uitzichtpunt Kühbühel (2)Kaiserwetter van de buitencategorie bij Saalfelden

Zonneharpen tijdens een wandeling

Zomaar een winter tafereel, buitengebied Saalfelden

Winterse schuilhut

Zonlicht op de Birnbach rivier

Bergriviertje "Birnbach"

De zon in gevecht met de mist bij Hermitage Palfen

Saalfelden onder een (bijna) volle maan


bottom of page