top of page

Winter in Gastein

Bijgewerkt op: 4 jul. 2022

Kaiserwetter is hoe de Duitssprekende landen omschrijven als de lucht strakblauw is en het zonnetje overdag een prominente rol speelt. Vaak komt dit heerlijke weer voor in de zomer wanneer het berglandschap wordt gedomineerd door de levendige groene tinten van de weelderige almen en het lichtgrijs van de opgelichte bergtoppen.


Richtiges Kaiserwetter in Sportgastein

Soms heb je geluk en beleef je Kaiserwetter in de winter. Dit zijn de door wintersporters zo begeerde en toch wel zeldzame dagen. Een graadje of 0 in het dal en een goede -3 of -4 bovenaan bij de pistes. Tijdens mijn 3 dagen in Gastein stonden de weergoden aan mijn zijde en beleefde ik 3 dagen lang richtiges Kaiserwetter.


Het was precies een anderhalf jaar geleden toen ik in de late zomer voor het eerst Gastein bezocht. Zowel in de zomer als in de winter is dit een fascinerende plek in de Oostenrijkse Alpen. Aan de doorgaande weg tussen pakweg Salzburg en Zell am See pak je de afslag Gastein. Op hetzelfde bord zie je ook de plaats Villach vermeld; als de weg niet meer verder gaat aan het einde van het dal kun je vanuit hier de auto op de trein zetten en door de treintunnel in een uurtje oversteken naar Karinthië aan de Zuidkant van de Oostenrijkse Alpen.

Na de tunnel, direct na de afslag ben je beland in Gastein. Via Dorfgastein kom je door Bad Hofgastein en tenslotte in het beroemde kuuroord Bad Gastein, (bijna) aan het einde van de vallei.


Bad Hofgastein in de avond

Weitmoserschlössl in Bad Hofgastein

Bad Gastein

Bad Gastein is een bijzonder stadje. Het stadje is beroemd geworden door zijn waterbronnen die een zekere mate van Radon bevatten. Minder geschikt om te consumeren (hierover zijn de meningen verdeeld) maar des te meer om in te baden. Al meer dan honderd jaar weten mensen met name om deze reden de weg naar Bad Gastein te vinden. Bad Gastein kenmerkt zich door de vele statige hotelgebouwen die tegen de steile bergwanden, rondom de centraal gelegen waterval zijn gesitueerd. De bloeiperiode van Bad Gastein was tijdens het begin van de vorige eeuw toen onder anderen Prinses Sisi, Kaiser Franz Josef en de componisten Schubert en Strauss de plaats met regelmaat bezochten. Van veel van de gebouwen is het 'Belle époque' uiterlijk nog duidelijk af te zien.

Bad Gastein in de vroege avond
Uitzicht op Bad Gastein
De Pfarrkirche am Kirchberg in Böckstein

Sportgastein


Het is vaak het geval dat na een tolweg vaak iets moois te zien is. Bewijs hiervan is het sprookjesachtige Sportgastein. Op zo'n 6 kilometer te zuiden van Bad Gastein ligt Sportgastein, vroeger ook wel bekend als Nassfeld. Van mijn vorige bezoek wist ik dat het hier ook in de zomer prachtig is. Sportgastein wordt gekenmerkt door de charismatische almboerderijtjes en is in zijn geheel omringd door serieuze bergtoppen. Naast de keurig geprepareerde loipe (langlaufbaan) is er ook een wandelroute aangelegd die je in een lus tot aan de andere kant van het dal brengt. Sneeuwschoenen zijn op dit wandelpad niet nodig, althans, als je de route volgt. Ga je van het pad af zak je wel tot aan je knieën in de diepe sneeuw.


In Sportgastein kun je het ook hogerop zoeken. Het bergstation van de Goldbergbahn bevind zich op 2650 meter hoogte. Wandel je nog een stukje omhoog naar het kruis van de Kreuzkogel, begeef je je op 2686 meter en heb je een waanzinnig 360º panorama over een oneindige zee van besneeuwde bergtoppen. Voor de fanatiekelingen onder ons; De Goldbergbahn staat ook bekend als dé freeride plek (off-piste skieën) van Gastein.


Naast een loipe (langlaufbaan) is er ook een aangelede wandelroute in Sportgastein

Het mooiste huisje van Sportgastein
De Loipe in Sportgastein
De top van de Kreuzkogel (2686m)

Volle Maan


Het was die avond volle maan toen ik terugreed naar een vrijwel verlaten Sportgastein. In de verte fonkelden de lichten van de pistebully's en slechts een enkele langlaufer waagde zich mét hoofdlamp nog op de loipe. De zon was al een behoorlijk tijdje geleden verdwenen maar toch was het nog opvallend licht. Toen de maan achter de berg vandaan kroop, lichtte het maanlicht het hele dal op. Doordat de sneeuw als een soort reflector fungeerde werd het maanlicht ook nog eens versterkt. De bomen wierpen een strakke schaduw over het sneeuwdek en ook waren er glinsteringen op het witte oppervlak te zien. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Dit was intens genieten! Bewijs dat het bijzondere omstandigheden waren kreeg ik toen ik mijn eerste foto wilde maken. Met een iso-waarde van 640 en een sluitertijd van slechts 2,5 seconde werd de foto als haast overbelicht (overdreven, maar toch). En dat om 10 uur 's avonds! Het bergriviertje dat door de vallei stroomde stond precies in lijn met de maan. Ik besloot om op de droge steentjes te stappen totdat ik op een gegeven moment in het midden van het riviertje stond. Ook hier scheen het maanlicht op wonderlijke wijze over het water en wist ik dat het wel eens een bijzondere foto kon gaan worden. Toen ik weer op het droge was en mijn statief wilde inklappen merkte ik dat er aan elke statiefpoot een dikke ijsklomp was gegroeid. Ook kleefde er enkele ijspegels aan mijn baard- en snorharen. Koud had ik het niet, daar was ik denk ik te opgewonden voor. Voldaan keerde ik terug naar de warme auto.

Sportgastein onder het maanlicht (Zie die fonkelingen in de voorgrond!)
Het maanlicht schitterde in het water van het bergriviertje
Natte voeten en statiefpoten
Een selfie in het maanlicht (Let op de schaduw!)
Wintersprookjeslandschap

Skiparadijzen Stubnerkogel en Schlossalm

Maar hoe zit het eigenlijk met de skifaciliteiten in Gastein? Daar kan ik duidelijk over zijn. Die zijn talrijk. Even wat cijfertjes achter elkaar: In het hele gebied is 203 kilometer piste, 10 gondelliften, 18 stoelliften en 15 sleepliften. Deze worden verdeeld in 4 skigebieden: Bad Gastein (Stubnerkogel, Angertal en Schlossalm), Sportgastein (Goldbergbahn), Dorfgastein-Großarltal en Graukogel. Bovenop de Stubnerkogel (2251m) kun je wandelen over een mooie hangbrug (zie foto's). Ook loop je met een paar minuten naar het uitkijkpunt "Glocknerblick", waar je geheel toepasselijk uizicht hebt op de hoogte berg van Oostenrijk, de Grossglockner (Mits het helder weer is).

Uitzicht vanaf de Stubnerkogel op het 'Glocknerblick"

Het laatste zonlicht van de dag valt over de piste bij de Schlossalm

De hangbrug op de Stubnerkogel

Gondelbaan bij de Stubnerkogel

Stubnerkogel (luchtperspectief)

luchtperspectief vanaf de Stubnerkogel in zuidelijke richting

Stubnerkogel met Bad hofgastein (midden) en het Angertal (links)

De hangbrug op de top van de Stubnerkogel

De bergbaan van de Schlossalm

Gondels naderen het bergstation van de Schlossalm

Luchtperspectief op de Mauskarkopf (bij Schlossalm)

Kaiserwetter in Gastein: Gefällt mir!


Mijn drie dagen in een winters Gastein waren voorbij gevlogen. Anders dan in de zomer heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van de gondelbanen die mij rechtstreeks boven de boomgrens vervoerden. Vanuit hier genoot ik met volle teugen van de sneeuw-zon combinatie. Hoewel Gastein een behoorlijk bekend wintersportgebied is, loop je qua drukte eigenlijk nergens over de koppen heen en kun je altijd wel een plekje vinden op de terrassen van de bergrestaurants. Na mijn eerste bezoek, tijdens de zomer van 2020, kan ik oprecht zeggen dat Gastein ook tijdens de winter een droombestemming is. Niet uitsluitend voor wintersporters, maar ook voor alles wat je buiten de pistes kunt bekijken en beleven.

Midden in een sneeuwbui bij de Schlossalmbahn

Bergriviertje in een sneeuwlandschap bij het Anlauftal

De gondelbaan van het Angertal tijdens een sneeuwbui
Een mooie kapel vlakbij de Gasteiner Hohenweg
Watermolen "Rauchbergmühle" bij Bad Hofgastein
Half bevroren waterval in het Anlauftal
Uitkijkend over de Graukogel en het Gasteinertal
Deze kraaien hadden het mooiste uitzicht
Bovenop de Kreuzkogel (2686 meter)

bottom of page