Review

Fujifilm X-H1

Nieuwsgierigheid speelde een grote rol in mijn beslissing om na 3 jaar te hebben gefotografeerd met mijn Canon DSLR (5D mark III) afgelopen voorjaar (Mei 2018) over te stappen naar een compleet andere camera van een ander merk. Of dit achteraf een juiste keuze is gebleken? Dat ga je hieronder lezen.

Waarom Fujifilm?

We zitten midden in de revolutie van de spiegelloze camerasystemen. De DSLR heeft begin van deze eeuw definitief de plaats ingenomen van de SLR camera’s heeft sindsdien de consumentencamera markt gedomineerd. Het ligt binnen de lijn der verwachting dat in 2020 dezelfde markt definitief de switch naar systeemcamera heeft gemaakt. Dat wil uiteraard niet zeggen dat systeemcamera’s nou persé beter dan spiegelreflexcamera’s zijn; Canon en Nikon hebben onlangs de ‘tweelingbroertjes‘ van hun topmodellen zonder spiegel gelanceerd, maar deze hebben nagenoeg dezelfde prestaties als hun voorgangers mét spiegels. Echter spreken we hier over de eerste van vele modellen die we kunnen verwachten en bied de systeemcameratechniek oneindig veel mogelijkheden voor verbetering. Als één van de eerste spelers op deze markt heeft Fujifilm een voorsprong opgebouwd en heeft het enkele patenten op de sensortechnieken. Je kunt dus stellen dat de meeste kinderziektes (die de andere cameramerken ongetwijfeld nog gaan tegenkomen) al gedetecteerd en verbannen zijn. Toen ik pakweg een jaar geleden de X-pro 2 en de XT-2 een weekendje had geprobeerd, werd ik met name verrast door de gebruiksvriendelijke menustructuur en de goede in-camera kwaliteit van de fotobestanden.  Daarnaast speelde het gewicht van een systeemcamera t.o.v. een spiegelreflexcamera een grote rol. Hoewel juist de XH-1 de grootste en zwaarste (673 g) consumentencamera uit de Fujifilm-stal is, is deze nog altijd lichter t.o.v. Canon 5D mark 4 (800 g) en de Nikon D850 (1,05 kg). Tel daarbij op dat de bijbehorende objectieven een stuk lichter in gewicht en qua omvang zijn. Dan heb je toch al gauw een kilootje bespaard.

Fujinon 10-24 (12 mm) 1/60 sec f/7.1 iso 500

Cropsensor angst

Ik betrapte mezelf erop dat ik bang was om mijn fullframe camera in te ruilen voor een camera met een cropsensor. Echter was dit een beetje ongegrond, zo bleek later. Omdat het detailverlies pas echt zichtbaar wordt als je op groot formaat zou gaan printen (bijv groter dan 100×70 cm), en ik voor 95% mijn afbeeldingen online publiceer en gebruik, is het detailverlies iets waar ik in de praktijk niet mee te maken zou krijgen. Het dynamische bereik, een fundamenteel aspect bij met name landschapsfotografie, zou eerder een reden zijn; De hooglichten en de schaduwen bevatten nu eenmaal meer detail in een foto afkomstig van een fullframe camera. Dit los ik grotendeels op door het fotograferen in de bracketing modus; Je stelt in op basis van verschillende sluitertijden, ISO-waarden of focuspunten en zodoende neemt de camera 3 verschillende opnamen. Deze voeg je vervolgens eenvoudig samen in de nabewerking.

Fujinon 100-400 (112 mm) 1/125 sec f/9 iso 400

Fujinon kwaliteit

De eerste lens die ik zou aanschaffen zou een goede allrounder moeten zijn. Ik koos voor de Fujinon XF 16-55mm F2.8 R LM WR; De cropsensor equivalent van een 24-70 lens op fullframe formaat. Op 16 mm nog zeer geschikt voor landschapsfotografie, maar door zijn lichtsterkte ook prima te gebruiken voor o.a. portretfotografie. Doordat de XH-1 voorzien is van IBIS (In Body Image Stabilisation) is het geen must dat de Fujinon 16-55 2.8 niet is uitgerust met optische stabilisatie. Filmen kan met een steady hand nog steeds botergladde beelden opleveren. De Fujinon lenzen staan sowieso hoog in het aanzien qua kwaliteit, maar ook qua prijs. De lens is de eerste maanden een heus werkpaard gebleken. Een snelle autofocus en optimale beeldkwaliteit. Ter uitbreiding van mijn lenzenstal heb ik kortgeleden de 55-200 3.5- 4.8 LM OIS aangeschaft. Dit is het eerste echte telezoom objectief voor de X-series en is ten opzichte van vergelijkbare lenzen een koopje. Dat ik niet voor de kwalitatief betere en lichtsterkere 50-140 f2.8 ben gegaan, heeft ermee te maken dat ik de 55-200 met name zal gaan gebruiken vanaf een statief, zodat ik lichtsterkte niet direct een doorslaggevende factor zal zijn. Bovendien is het een genot om een objectief met zo’n groot bereik in een lichte en compacte uitvoering te hebben. Handig als je op reis gaat en je elke cm2 van je fototas optimaal wil benutten. Mijn volgende aankoop gaat ongetwijfeld de 10-24 f4 worden; Een ultragroothoek die ik reeds meerdere keren heb getest. Ook weer een lens die over het hele bereik haarscherpe beelden produceert.

fujinon 10-24 (16 mm) 5 sec f/11 iso 100

Hybride camera

Na er bijna een half jaar mee te hebben gewerkt kan ik concluderen dat de Fujifilm XH-1 een multifunctioneel werkpaard is. Ten opzichte van mijn vorige camera, de Canon 5D mk III, heb ik nu de mogelijkheid om professionele videoklussen aan te pakken. Naast de heerlijke videobeelden levert De XH-1 echt waanzinnige JPEG beelden en goede RAW bestanden die zich, in tegenstelling tot de geruchten, prima laten bewerken in Adobe Lightroom. De Fujinon lenzen die ik tot nu toe heb gebruikt, laten geen van allen te wensen over en zijn minimaal vergelijkbaar met de L-objectieven van Canon. Alleen zijn de Fujinon lenzen over het algemeen een stuk goedkoper. De accuduur van de XH-1 is ten opzichte van iedere spiegelreflexcamera een stuk korter, maar los je op door het gebruik van de batterygrip, die ruimte bied aan 2 extra accu’s. Het antwoord op de vraag of ik de komende jaren vooruit kan met de XH-1 luidt dan ook ja. Of het in de praktijk ook gaat gebeuren? Ik moet eerlijk bekennen dat de release van de nieuwe GFX R wel voor de nodige twijfel zal gaan zorgen, hoewel die vergelijking er eentje van appels en peren zal zijn, zowel qua prestaties als qua prijs.

fujinon 16-55 1/125 sec f/2.8 iso 400
fujinon 10-24 (10 mm) 3 sec f/16 iso 100
fujinon 100-400 (111.3 mm) 1/250 sec f/10 iso 200