Reisfotografie

De mooiste fotoplekken in Zuid- Bretagne

Een weekje is bij lange na niet genoeg om alle mooie plekken in misschien wel de meest veelzijdige regio van Frankrijk te zien. Omdat het vaak al moeilijk genoeg is om je weg te vinden in zo’n groot gebied, help ik je een klein beetje op weg.

Video afspelen

Dat Bretagne een uitgestrekte regio is, is een understatement. Met een landoppervlakte van ruim 27000 km², is Bretagne bijvoorbeeld groter dan het grootste eiland in de Middellandse zee, Sicilië. Het afwisselende Bretonse landschap bestaat uit liefelijke strandjes, ruige kusten, landbouwgrond, bossen, traditionele dorpen en een aantal kleine tot middelgrote steden. Een veelbelovende mix van mooie fotolocaties. Nu nog je weg vinden. Niet makkelijk in een streek waar zoveel te zien is! 

Bijzondere stranden

Coordinates of this location not found

La Plage de la Mine d'Or (Pénestin)

We beginnen in het Zuidoosten. Voor de liefhebbers van de meer geciviliseerde stranden zou ik het strand van La Baule aanraden; een klein stadje gelegen aan de Baai van Pouliguen met een zeer langgerekt strand. Ik koos er echter voor om een half uurtje naar het Noorden te rijden om daar de eerste zonsopkomst van de trip mee te pakken. Ik had veel positieve geluiden gehoord over la Plage de la Mine d’Or bij Pénestin. Wat deze plek zo onderscheidend maakt zijn de goudkleurige (de naam zegt het al) zandstenen rotsformaties. Dit is wel echt een strandje dat je tijdens eb moet bezoeken; Als het getij vloed is, blijft er nog maar weinig van het strandje over en heb je aanzienlijk minder opties om verschillende composities te vinden. Sowieso is het in Bretagne handig om op de hoogte te zijn van de sterk wisselende getijden. Ik gebruikte daarvoor deze website. 

La Plage de la Mine d'Or

Plage de Port Blanc (Quiberon)

Op landkaart heeft het schiereiland Quiberon een opvallende vorm. Quiberon is verbonden met het vasteland met een een langgerekte landstrook, die op z’n breedst slechts een aantal tientallen meters bedraagt. Gezien er slechts 1 weg naar Quiberon leidt en het een populaire plek is voor de Fransen om het weekend door te brengen, is het geen verkeerd idee om alvast rekening te houden met mogelijke verkeersdrukte. Laat je hierdoor er echter niet door weerhouden! Aan de westkust van Quiberon bevind zich een kustgebied dat veelbelovend ‘Le Côte Sauvage’ wordt genoemd. Omdat dit direct aan de Atlantische oceaan grenst, zijn grillige kliffen en rotsformaties gegarandeerd. Langs de kustlijn zijn meerdere parkeerplekken te vinden die toegang geven tot de wandelpaden en ondergelegen strandjes. Mooi meegenomen is dat dit misschien wel de bekendste surfplek van heel Bretagne is.

Plage de Port Blanc bij Quiberon
Quiberon surfer

Kerou Beach (Clohars-Carnoët)

De hele kustlijn onder het stadje Quimperlé (Helaas heb ik weinig tijd kunnen doorbrengen in het stadje zelf) is zeer de moeite waard. Rotsformaties, kliffen, verborgen strandjes en doorkijkjes; Ze kwamen allemaal veelvuldig aan bod tijdens de wandeling vanaf Plage Kérou. In Westelijke richting kom je onderweg een steile trap tegen die leidt naar een piepklein strandje dat is afgeschermd door indrukwekkende rotsen. Een goed idee is om helemaal door te wandelen naar het mooie havenplaatsje Doëlan (ongeveer een uurtje).

Langs het kustpad bij Kerou Beach
Kustpad bij Kerou Beach

Plage de Kerveltrec (Fouesnant)

Vanuit Quimper zullen de meesten meteen richting Pointe du Raz in het Westen trekken. Waar Pointe du Raz groots en wild is, is de kustlijn onder Fouesnant (Baie de la Forêt) subtiel en liefelijk te noemen. De karakteristieke villa’s met uitzicht op zee geven dit kustgebiedje hun specifieke aanzicht. Ik navigeerde naar Plage de Kerveltrec en liep over het mooie kustpad richting het Noorden. 

Plage de Kerveltrec
Plage de Kerveltrec

Tijdloze dorpjes

Guérande

Guérande is zo’n plek die je niet mag overslaan. Het middeleeuwse centrum van het stadje is geheel ommuurd, wat in deze tijd nog behoorlijk uniek is. In de vakantiemaanden kan het er wel eens druk worden, dus is het aan te raden om er lekker vroeg op uit te trekken en een verse croissant bij de bakker te scoren. Echte eyecatcher van Guérande is de Porte Sant-Michel; een grote verdedigingstoren waarin één van de toegangspoorten van de stad is gevestigd. Centraal gelegen tref je de Saint Aubin kathedraal. Ten Zuiden van Guérande begeef je je midden tussen de zoutvelden waar het beroemde Sel de Guérande op geheel traditionele wijze wordt gewonnen.

Eglise Saint Aubin, Guérande
Marais salants de Guérande

Rochefort-en-Terre

Een bezoekje aan het middeleeuwse dorpje Rochefort-en-Terre was een kleine omweg waard. Eigenlijk is dorpje niet meer dan een lange straat met wat zijstraatjes. Als je hier ’s ochtends komt kun je in alle rust plaatsnemen op een bankje op het centrale pleintje en waan je je onder het genot van een café-au- lait eventjes terug in de tijd. Liefhebbers van antiquairs en kunstgalerijen kunnen hun tijd hier goed besteden.

Rochefort-en-Terre
Rochefort-en-Terre

Saint-Goustan

Tussen Vannes en Lorient ligt het plaatsje Auray. Sinds de 16e eeuw is aan de linkeroever van de de rivier de Loc’h een havenkwartier genaamd Saint-Goustan te vinden. De haven heeft sindsdien altijd een belangrijke functie ingenomen als connectie tussen de kustwateren en de landinwaards gelegen plaatsen. Het is goed toeven aan de oever van Saint-Goustan; in de vakwerkhuizen zijn tegenwoordig veel creperies en café’s te vinden. 

Saint-Goustan
Auray

Locronan

Even ten Oosten van Douarnenez ligt het middeleeuwse plaatsje Locronan. Wat direct opvalt is de samenhangende uitstraling van de architectuur; nagenoeg alle gebouwen zijn gebouwd met donkere granieten stenen. Ondanks dat het vroeg in de ochtend al redelijk druk was (een middeleeuws festival was in voorbereiding), vond ik Locronan echt de mooiste van de bovengenoemde dorpen. De met seringen begroeide façades en het bijna autovrije centrumpleintje gaven een tijdloos gevoel.  

Locronan

Natuurschoon

Parc Naturel Régional de Brière

Even ten Noorden van Guérande zie je de bordjes al staan: ‘Parc Naturel Regional de Brière’. Natuurgebied Brière is echt zo’n plek waarvan je niet verwacht dat het ook in Bretagne ligt. Een immens gebied van maarliefst 490 km² dat eigenlijk uit een doolhof van kanalen, meertjes en talloze eilandjes bestaat. De dorpjes in de Brière zijn traditiegetrouw allemaal voorzien van rieten daken, vroeger één van de meest voorname exportproducten van de Brière. In een kleine calèche (soort gondel) kun je rond laten varen door een echte Brièron. Het gebied deed mij nog het meest denken aan het in mijn eigen Overijssel gelegen natuurgebied Weeribben- Wieden. 

Parc Naturel Regional de Briere

Pointe du Raz

Woest, ruig en onvoorspelbaar, verraderlijk en aantrekkelijk. Zo staat Pointe du Raz bekend. Deze zeekaap strekt ver uit in de Atlantische oceaan en torent ongeveer 70 meter uit boven het zeeniveau. In de verte zie je Ile de Sein liggen. Wat hoopte ik op ruige weersomstandigheden! Van foto’s wist ik dat het een indrukwekkend aanzicht moest zijn om de metershoge golven te pletter zien slaan op de vuurtoren van La Vieille. Hoeveel schepen zouden hier wel niet zijn vergaan? Helaas was er die avond geen sprake van harde wind. Wel een goeie wolkenlucht die perspectief tot een mooie zonsondergang bood.

Phare La Vieille en Ile de Sein
Pointe du Raz
Pointe du Raz

Les Roches du Diable

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik kon verwachten toen ik besloot om ’s ochtends vroeg richting de duivelsrotsen vertrok. Omdat ik wist dat het in een bosrijke omgeving lag, hoopte ik op een beetje mist of ochtendnevel. Ook had ik gehoord dat er op deze plek af en toe kanowedstrijden worden gehouden wat zou betekenen dat er nog markeringen boven het water zouden kunnen hangen. Toen ik aangereden kwam waren er nog geen andere auto’s op de parkeerplaats. Het kolkende rivierwater kon je van een afstandje al duidelijk horen. Eenmaal beneden was het uitzicht fenomenaal! Grote rotsblokken lagen middenin het wilde water en werden boden gelegenheid om met mijn statief dichtbij het water te komen. Achter een rotswand zag ik een bescheiden zonnestraal die na verloop van tijd steeds beter zichtbaar werd. Een samenloop van prachtige elementen!

Les Roches du Diable
Les Roches du Diable

IMPOSANTE GEBOUWEN

Chateau de la Bretesche

Aan de rand van het plaatsje Missillac in de Brière, ligt Chateau de la Bretesche. Het was eventjes rijden vanaf mijn hotel in La Baule, maar ik had een aantal foto’s gezien en was ervan overtuigd dat dit de sunset locatie van vandaag moest worden. Toen ik kwam aanrijden zag ik tot mijn opluchting dat het kasteel goed van achter een hek te zien was. Omdat ik redelijk op tijd was, besloot ik om toch even de poort door te rijden om te kijken of ik misschien op het terrein zelf een paar beelden kon schieten. In het naastgelegen gebouw was een hotel en restaurant gevestigd dus wipte ik even naar binnen om me bij de receptie te melden. Het bleek geen probleem te zijn dus wandelde ik even later over het landgoed, op zoek naar een goeie fotoplek. Achteraf bleek de plek achter het hek toch de mooiste.

Chateau de la Bretesche

Chateau de Suscinio

Ten zuiden van de stad Vannes waar ik 2 nachten verbleef, bevind zich de Baai van Morbihan; een uitgestrekt  water dat zich in het Bretons letterlijk vertaalt naar ‘Kleine zee’.  Deze baai is bezaaid met eilandjes die erg in trek zijn bij voornamelijk Franse toeristen.  Kenmerkend aan de baai van Morbihan is tevens de oesterteelt. In het Oosten wordt de baai germarkeerd door het schierland Rhuys waarop het tweede kasteel van mijn reis door Bretagne was te vinden; Chateau de Suscinio. Dit kasteel had ik al met dikke letters in mijn reisprogramma opgeschreven dus de verwachtingen waren hooggespannen. Ook hier kun je op bepaalde dagen wel eens last hebben van de vele toeristen, dus luidde het motto wederom ‘Wie vroeg is komt nooit te laat’. Ik telde zo’n 8 mukusratten die lagen te zonnen in de omliggende grasveldjes. Toen ze mij eenmaal in het vizier kregen vluchtten ze één voor één het water in. Het was eventjes zoeken naar een goeie plek om het hele kasteel in beeld te krijgen. Ik had in gaten dat ik richting het strand moest lopen. Vanaf een vlonderpad die naar het strand leidde, had je perfect uitzicht op de 4 torens. Er gebeurde die ochtend niet veel in de lucht, maar toch was ik redelijk tevreden over de foto’s.

Chateau de Suscinio
Chateau de Suscinio

Domaine de Trévarez

Domaine de Trévarez ligt op ongeveer 40 minuten rijden van de stad Quimper. Het is een uitgestrekt landgoed waar tuinliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Centraal op het landgoed vind je zoals je waarschijnlijk wel had verwacht het Chateau zelf. Het gebouw in z’n huidige vertoning is één van Frankrijk’s jongste kastelen. Voltooid in het begin van de vorige eeuw, dient het kasteel tegenwoordig regelmatig als expositieruimte voor tentoonstellingen. Ook vinden er diverse tuinexposities plaats. Door de kasteelvensters heb je bij helder weer een uitzicht van wel 20 km over het Bretonse binnenland!

Chateau Trévarez

Basilique de Sainte-Anne-d'Auray

Die ochtend had ik een zonsopkomst bij het bekendste bedevaartsoord van Bretagne in planning. De Basiliek van Sainte-Anne-d’Auray is gevestigd in het gelijknamige plaatsje en zou zoals het verhaal vertelt de plek zijn geweest van de verschijning van de oma van Jezus, genaamd Sainte Anne. Het standbeeld van deze Sainte Anne is bovenop de 80m hoge kerktoren te zien. De indrukwekkende kerktoren is van een paar kilometer afstand al duidelijk te zien. Omdat Sainte Anne d’Auray op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ligt, maken veel wandelaars hier een tussenstop.

Basilique de Sainte-Anne-d'Auray​

Saint Cado en het huisje van de oestervisser

Ik heb denk ik een zwak voor eenzame huisjes die zijn omringd door natuurpracht en opgaan in het landschap. Ik wilde daarom kostte wat kost een avondje op pad naar het huisje van de oestervisser bij het eiland van Saint-Cado. Laten we beginnen met het laatstgenoemde eiland. Gelegen in de rivier d’Étel, diende eilandje vroeger als onderkomen van met name sardinevissers. Het eiland is door een dijk verbonden met het vasteland. Je vind hier veel locals die een avondwandeling maken en een wijntje drinken op het naastgelegen terras. Direct naast het eiland heb je uitzicht op het piepkleine eilandje genaamd Ile de Nichtarguér waarop het merkwaardige granieten huisje van een voormalige oestervisser is gebouwd. Dit was toch wel ultiem ansichtkaart materiaal! Toen de regenwolken langzaam wegtrokken en het zonlicht zich een weg door het wolkendek baande, kleurde de lucht en het water van een vurig goud naar een zuurstok roze. Een fantastische locatie om te fotograferen!

La Maison de Saint Cado
Le maison de Saint Cado

Chapelle St.Gildas

Zoals je zojuist bij Saint Cado hebt gelezen: Ik heb denk ik een zwak voor eenzame huisjes die zijn omringd door natuurpracht en opgaan in het landschap. Chapelle St. Gildas is een surrealistisch bouwwerk met een hoog Harry Potter gehalte. In de groene vallei van Pontivy wemelt het van de kapellen maar die van St Gildas is zonder enige twijfel toch wel de meest opvallende. De kapel lijkt vast te zitten onder grote rots die uittorent boven het bladerdak van de omringende bomen. Het verhaal luidt dat de op de plek van de kapel er een natuurlijke grot was waarin een kluizenaar, genaamd St Gildas woonde. In de 16e eeuw is de grot omgebouwd tot kapel. Vanuit een hoge boom werd ik grondig in de gaten gehouden door een zwarte kat. Vreemd!

Chapelle de Saint Gildas
Zeldzame boomkat

KNUSsE STADJES

Vannes

Vannes is één van de belangrijkste steden van Bretagne. Al sinds de vijfde eeuw mag Vannes de naam bisschopsstad dragen en was het dankzij de gunstige ligging aan de Baai van Morbihan een belangrijke handelsplaats. Ik logeerde in Maison de la Garenne, een prachtige stadsvilla net buiten de stadsmuren. De stadsmuren van Vannes zijn grotendeels nog intact. Het oude centrum is nagenoeg autovrij en nodigt uit om de met vakwerkhuisjes geflankeerde steegjes al wandelend te ontdekken. Toen Bretagne nog een onafhankelijk land was, diende het Chateau d’Hermine als onderkomen van de Hertog van Bretagne. Naast het kasteel vind je een prachtige stadstuin. De kathedraal Saint-Pierre is een bezoekje waard.

Chateau de l'Hermine
Vannes

Quimper

Quimper wordt vaak beschouwd als hoofdstad van de Bretonse cultuur. Quimper is gebouwd op de plek waar de rivieren l’Odet, Steir en Jet samenkomen. Wat direct opvalt als je richting het centrum wandelt, zijn de grote kerktorens van de Saint Corentin kathedraal. De Kathedraal is één van belangrijkste Gotische gebouwen van Bretagne. Ook in Quimper is het fijn wandelen. Vakwerkhuizen, gezellige pleintjes en een hele mooie stadstuin geven de stad een gemoedelijke en authentieke uitstraling. Ik verbleef in een gloednieuw hotel in de in de op 5 minuten loopafstand liggende wijk Locmaria. In deze wijk werd vroeger volop het Quimper aardewerk op ambachtelijke wijze geproduceerd.

Quimper
Quimper

Douarnenez

Douarnenez bestaat eigenlijk uit 3 verschillende, aaneengerijgde stadjes en maarliefst 4 verschillende havens. Het was dan ook een paar keer heen en weer rijden om mijn hotel te vinden. Ik verbleef in Ty Mad hotel in het district Tréboul. In Douarnenez viel op z’n lichtst gezegd nogal veel te ontdekken! De gekleurde huizen van Port du Rosmeur waren een lust voor het oog en deden vermoeden dat je je in een Italiaanse badplaats begaf. In Port Rhu zie je op steenworpafstand Ile de Tristan liggen. Tijdens Eb kun je te voet de oversteek naar het eiland maken. Let wel; omdat het hele eiland een beschermd gebied is, zijn honden niet toegestaan. Vanaf het eiland heb je mooie doorkijkjes naar de stad aan de ene zijde en de zee aan de andere zijde. Voor de liefhebbers van de scheepvaart is er in de Douarnenez een mooi museum (Port Musée) gevestigd.

Port du Rosmeur in Douarnenez
Douarnenez

Zuid-Bretagne heeft me in veel opzichten verrast. Ik dacht dat ik, in tegenstelling tot het misschien iets bekendere Noord-Bretagne, ik echt op zoek moest gaan naar de mooie plekken. Echter, niets bleek minder waar te zijn. Ik heb juist heel veel keuzes moeten maken. Er valt ontzettend veel te zien en te ontdekken. Wat velen misschien als minpunt zien, is het onvoorspelbare klimaat waar Bretagne toch wel om berucht is. Voor mij (en vele fotografen met mij) is dit eigenlijk helemaal niet zo erg; ik heb een week steeds kunnen genieten van mooie luchten kunnen zien die het karakteristieke landschap nóg mooier maakten. Ik durf te stellen dat Bretagne zo langzamerhand een permanent plekje in mijn hart heeft veroverd. Ik hoop snel weer terug te keren naar deze prachtige regio.

VINCENT CROCE PHOTOGRAPHY
KvK: 67359426
BTW NR: NL137400032B01
IBAN: NL63 RABO 0314 3516 71
BIC: RABONL2U

+31 (0)6 241 233 23
vincecroce@gmail.com